Instrukcja krok po kroku jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Zrób je na wodzie mineralnej.

Niestety do dzisiaj wśród opinii wielu gospodyń, przygotowywanie pierogów to czynność bardzo czasochłonna.

Ale kiedy poznamy dobry i sprawdzony przepis, przygotowanie ciasta na pierogi wcale nie musi zajmować nam wiele czasu. Ciasto nie powinno się sklejać, przywierać do dłoni, ani rozklejać podczas wałkowania. Oto przepis na idealne ciasto na pierogi.

Składniki:

  • 2,5- 3 szklanek mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Przygotuj głęboką miskę, następnie wbij jajko, dodaj sól, cukier, olej oraz wodę mineralną. Za pomocą trzepaczki, lub miksera wymieszaj składniki aż ich konsystencja będzie jednolita. Przesiej mąkę i dodaj do miski. Ciasto zacznij wyrabiać ręką lub łyżką. Gdy ciasto będzie miękkie, przenieś je na posypaną mąką stolnicę i ugniataj przez kolejne 7-8 minut.

Uformuj ciasto w kulkę, owiń je folią spożywczą, a następnie nakryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. W czasie kiedy ciasto odpoczywa, można przygotować składniki na nadzienie. Woda mineralna zastępuje w tym przepisie sodę, przez co ciasto będzie puszyste i delikatne w smaku. Nadzienie to już kwestia indywidualna, jedni wolą pierogi z owocami, natomiast są i miłośnicy pierogów ruskich.

Prześlij ten przepis swoim najbliższym. Bon appetit!

error: Content is protected !!