Placuszki z mięsnym nadzieniem – pyszne i sycące. Przepis od mojej teściowej.

Placuszki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niebanalny obiad lub ciepłą kolację, kiedy nie masz już pomysłów, co przygotować, aby rodzina była syta i zadowolona.

Jeśli lubisz wyraziste smaki, to przepis jest właśnie dla Ciebie. Zawartość farszu do nadziania placuszków jesteś w stanie dowolnie modyfikować: zamiast mięsa wołowego możesz użyć równie dobrze wieprzowiny lub drobiu, można też pofantazjować z zastąpieniem mięsa masą ziemniaczaną, serową czy też warzywną.

 

 

Przepis na placki drożdżowe z farszem wołowym.

Składniki:

  • mąka pszenna: 450-500 gram
  • mielone mięso wołowe: 700 gram
  • kefir: 150 ml
  • stopione masło: 45 gram
  • cebula: pół główki
  • czosnek: 2 ząbki
  • olej słonecznikowy: 50 ml
  • cukier: pół łyżki
  • suszone drożdże: pół łyżki
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • odrobina bulionu mięsnego (lub wody)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj 100 ml wody z cukrem, dodaj drożdże. Po 10 minutach do miski wlej kefir, dodaj pół łyżeczki soli, olej i 25 gram stopionego masła.

 

 

Dodaj przesianą mąkę, całość wyrób ręcznie na gładką kulę. Ciasto drożdżowe przykryj ręcznikiem lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

W tym czasie przygotuj farsz: posiekaj drobno cebulę i czosnek.

Połącz je z mięsem, dodaj przyprawy i posiekane zioła. Wlej bulion lub dodaj odrobinę wody, całość porządnie wymieszaj. Podziel farsz na trzy równe części.

 

 

Wyrośnięte ciasto również podziel na trzy części. Z każdej z nich uformuj na blacie duży, płaski placek.

Na środku każdego placka umieść jedną z trzech części farszu. Połącz brzegi placka ze sobą nad nadzieniem i sklej, następnie obróć placki na drugą stronę.

 

 

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wykładaj odwrócone placki pojedynczo na dno natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego.

 

 

Spłaszcz każdy placek dłonią, a na środku zrób mały otwór, przez który będzie widać farsz, przyspieszy to proces pieczenia.

 

 

Placki piecz przez około 15 minut, aż do zrumienienia. Gorące placki wyjęte prosto z pieca posmaruj z obu stron resztą stopionego masła.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!