You might also like
Warto zatem szukać ciekawych przepisów, które pozwolą nam stworzyć jeszcze lepsze dzieła, jakimi uraczymy naszych gości. Tym razem chcielibyśmy sprawdzić francuski krem o pysznym smaku i cytrynowym aromacie z dodatkiem wanilii.
Ten krem ma taką zaletę, że świetnie utrzymuje swój kształt i że można go wykorzystać w wielu sytuacjach. Gdy się go schłodzi, utrwala się na wypiekach i sprawia, że wspaniale wyglądają. Dlatego zerknijmy, jak prosto się go przygotowuje.
Żółtka umieść w misce, dodaj łyżkę cukru i wymieszaj z pomocą miksera do rozpuszczenia cukru.
Resztę cukru umieść razem z wodą w rondelku i gotuj w kąpieli wodnej przez ok. 3 min.
Gotowy syrop dodaj do żółtek i ubij.
Gdy masa przestygnie, dodaj masło i dokładnie ubij do połączenia składników.
Następnie dodaj sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i znów wymieszaj.
Gotowy krem przechowuj w lodówce w słoiku przez kilka dni.
Comments are closed.