Przepis na francuski krem: Nie potrzebujesz mascarpone, ani śmietanki – Świetnie się trzyma, smakuje lepiej niż w cukierni.

Kremy przydają się podczas tworzenia smakowitych wypieków.

Warto zatem szukać ciekawych przepisów, które pozwolą nam stworzyć jeszcze lepsze dzieła, jakimi uraczymy naszych gości. Tym razem chcielibyśmy sprawdzić francuski krem o pysznym smaku i cytrynowym aromacie z dodatkiem wanilii.

 

 

Ten krem ma taką zaletę, że świetnie utrzymuje swój kształt i że można go wykorzystać w wielu sytuacjach. Gdy się go schłodzi, utrwala się na wypiekach i sprawia, że wspaniale wyglądają. Dlatego zerknijmy, jak prosto się go przygotowuje.

 

 

Składniki:

  • 400 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru (ok. 1 szklanka)
  • 80 g wody
  • dok z jednej cytryny
  • ekstrakt z wanilii (ok. 5 g)

Wykonanie:

 

 

Żółtka umieść w misce, dodaj łyżkę cukru i  wymieszaj z pomocą miksera do rozpuszczenia cukru.

 

 

Resztę cukru umieść razem z wodą w rondelku i gotuj w kąpieli wodnej przez ok. 3 min.

 

 

Gotowy syrop dodaj do żółtek i ubij.

 

 

Gdy masa przestygnie, dodaj masło i dokładnie ubij do połączenia składników.

 

 

Następnie dodaj sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i znów wymieszaj.

 

 

Gotowy krem przechowuj w lodówce w słoiku przez kilka dni.

 

 

Wykorzystanie kremu:

  • krem może przydać się do dekorowania wypieków i przysmaków.
  • do nadziewania ciast
  • dekorowania tortów, babeczek
  • i wielu innych rzeczy

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!