Klopsiki idealne do zupy – soczyste i smaczne. Delikatne kulki, a nie pozbawione smaku grudki

Soczyste i smaczne klopsiki, zamiast pokrojonych kawałków mięsa, są zdecydowanie dobrym i ciekawym dodatkiem do ulubionej zupy.

Mają również tę zaletę, że przygotowane można zamrozić i wykorzystać w dowolnym czasie, co ułatwi nam gotowanie. Dzisiaj chcemy podzielić się przepisem na delikatne i aromatyczne klopsiki do zupy z mięsa mielonego.

 

 

Do tego dania najbardziej polecamy mielone mięso wołowe – łatwo je wyrobić, klopsiki dobrze się formują i utrzymują kształt, ale jeśli wolisz możesz je przygotować także z mięsa drobiowego lub wieprzowiny.

Składniki na klopsiki do zupy

  • 450 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 0,25 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

Jeśli nie masz akurat w domu cebuli w proszku, użyj po prostu bardzo drobno pokrojoną cebulę świeżą .

Wykonanie

Do mięsa mielonego dodajemy: tartą bułkę i ubite jajko – dokładnie wyrabiamy. Kolejno dodajemy cebulę w proszku lub zwykłą, suszoną pietruszkę, sól i pieprz i nadal wyrabiamy ciasto, aż do momentu uzyskania gładkiej, nie lepiącej się masy mięsnej.

Następnym krokiem jest już formowanie małych kulek klopsików. Aby mięsna masa nie przywierała do rąk od czasu do czasu zwilż je wodą. Przygotowane klopsiki dodajemy bezpośrednio do zupy i gotujemy lub mrozimy.

Ten praktyczny, prosty ale bardzo smaczny sposób na klopsiki naprawdę wart jest wypróbowania!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!