You might also like
Mają również tę zaletę, że przygotowane można zamrozić i wykorzystać w dowolnym czasie, co ułatwi nam gotowanie. Dzisiaj chcemy podzielić się przepisem na delikatne i aromatyczne klopsiki do zupy z mięsa mielonego.
Do tego dania najbardziej polecamy mielone mięso wołowe – łatwo je wyrobić, klopsiki dobrze się formują i utrzymują kształt, ale jeśli wolisz możesz je przygotować także z mięsa drobiowego lub wieprzowiny.
Jeśli nie masz akurat w domu cebuli w proszku, użyj po prostu bardzo drobno pokrojoną cebulę świeżą .
Do mięsa mielonego dodajemy: tartą bułkę i ubite jajko – dokładnie wyrabiamy. Kolejno dodajemy cebulę w proszku lub zwykłą, suszoną pietruszkę, sól i pieprz i nadal wyrabiamy ciasto, aż do momentu uzyskania gładkiej, nie lepiącej się masy mięsnej.
Następnym krokiem jest już formowanie małych kulek klopsików. Aby mięsna masa nie przywierała do rąk od czasu do czasu zwilż je wodą. Przygotowane klopsiki dodajemy bezpośrednio do zupy i gotujemy lub mrozimy.
Comments are closed.