Przepis na karkówkę z cebulą i pieczarkami – lepiej zapisz go bo wychodzi przepysznie. Każdy mnie pyta o ten przepis.

Jak przyrządzić pyszną karkówkę w prosty sposób?

Karkówka to potrawa, która ze względu na swój głęboki i intensywny smak stanowi idealne połączenie do wielu surówek i ziemniaków. Jest to posiłek, który z pewnością znajdzie uznanie na rodzinnych uroczystościach bądź obiedzie w gronie przyjaciół. Jak przygotować karkówkę, aby wydobyć z niej najcenniejsze walory smakowe?

Przepis na karkówkę z cebulą i pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • papryka w proszku
  • olej
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 120 ml wody

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 – 1.5 cm. Następnie doprawić je solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane mięso odłożyć na kilka godzin do lodówki, aby nabrało unikalnego smaku.

Następnie należy obtoczyć karkówkę w mące i usmażyć każdy plaster z obu stron. Cebulę pokroić w talarki, natomiast pieczarki poszatkować lub skroić w dość grube paski.

 

 

W naczyniu żaroodpornym umieścić zasmażone kawałki mięsa, a następnie wyłożyć na nie cebulę z pieczarkami. Składniki na sos wymieszać ze sobą i polać nim karkówkę.

Naczynie żaroodporne zamknąć pokrywą i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180 – 200 stopni przez 1,5 godziny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!