Puszyste chlebki na kefirze – dzięki nim zapomnisz co to chleb: smaczne i szybkie.

Puszyste placuszki na kefirze to propozycja dania, które rozpieści podniebienie nawet najbardziej wymagającego łasucha.

Łatwy w zrealizowaniu przepis wymaga wyłącznie kilku podstawowych składników i uwzględnia kilka propozycji podania. Choć przygotowanie placków nie pochłania wiele czasu, ich pyszny smak pozostaje w pamięci na długo!

 

Potrzebne składniki:

  • 500 ml kefiru (zawartość tłuszczu dowolna)
  • około 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • sól
  • farsz (przyrządzony według własnych preferencji)

Daniem można się rozkoszować zarówno w wersji „na sucho”, jak i z nadzieniem. Placki świetnie komponują się między innymi z duszoną kapustą, grzybami, puree ziemniaczanym, szynką z serem, kiełbaską, czy twarogiem.

Sposób przygotowania

Kefir wymieszaj z sodą. Dodaj jajko i olej roślinny. Do płynnej masy wsyp przesianą mąkę. Jeśli uznasz to za konieczne, dodaj jej nieco więcej, by całość miała lepką konsystencję.

 

 

Ciasto podziel na 8 lub 9 części. Kawałki posyp mąką, a następnie rozwałkuj (grubość około 1 cm). Na środku placka umieć kleks z farszu. Możesz do tego użyć łyżki. Połącz ze sobą krawędzie ciasta, a następnie delikatnie dociśnij je dłonią.

 

 

Umieść placki na rozgrzanej patelni i smaż na oleju roślinnym do momentu, aż placki nabiorą złocistego koloru. Smaż pod przykrywką. Ciepłe placuszki posmaruj z wierzchu rozpuszczonym masłem.

 

 

Przykryj je ręcznikiem i odstaw na około 10-15 minut. Gotowe! Placki na kefirze są gotowe do podania!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!