Te pyszne pieczone ziemniaczki mogę jeść codziennie – niesamowicie aromatyczne. Nigdy nie jadłam lepszych

Smaczna i elegancka alternatywa dla zwyczajnie gotowanych lub smażonych ziemniaków. Tak przyrządzone są niesamowicie aromatyczne.

Przepis dla tych, którzy nie lubią szorować garnków i blachy od tłuszczu – ziemniaki pieczone w rękawie zaoszczędzą trud zmywania!

SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kilogram ziemniaków ulubionej odmiany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz i przyprawa do ziemniaków
  • pół łyżeczki soli
  • rękaw do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Najlepsze ziemniaki to te młode, pieczone ze skórką. Starannie umyj i wytnij oczka. Potnij je na równe ćwiartki. Ponakłuwaj ziemniaki drewnianą wykałaczką w paru miejscach. Posiekaj natkę pietruszki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

W misce wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek z przyprawami i czosnkiem i natką. Wrzuć pokrojone ćwiartki ziemniaków i wymieszaj, możesz potrząsać w tym celu sprawnym ruchem całą miską.

 

 

Umieść ziemniaki w rękawie do pieczenia, zawiąż go. Zrób w kilku miejscach parę nakłuć dla cyrkulacji powietrza.

Włóż do piekarnika na blaszkę i piecz przez około 40- 60 minut w 180-200 stopniach. Około 10 minut przed końcem pieczenia, możesz odciąć część rękawa i ustawić termoobieg lub funkcję grilla. W ten sposób skórka nabierze chrupkości i apetycznie się zarumieni.

Przepis ten zachwyci każdego miłośnika swojskich smaków. Kompozycja czosnku i ziół sprawi, iż ziemniaki znikną z talerza w pierwszej kolejności!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!