Sekretne farsze do naleśników, które zachwycają moją rodzinę – zachęcam do spróbowania tych, które regularnie goszczą na moim stole.

Naleśniki są u nas regularnym daniem, ponieważ moja rodzina uwielbia je w każdej formie. Dzisiaj przedstawiam pięć najczęściej przygotowywanych u nas nadzień. Wiele przetestowałam, ale to te pięć zasłużyło na miano najsmaczniejszych i najlepszych.

 

Zarówno smażenie naleśników, jak i przygotowanie nadzienia, jest proste i niezwykle szybkie. Na pewno przekonasz się o tym na własnej skórze, a Twoja rodzina będzie w zachwycie.

 

Nadzienie z kurczaka i cebuli.

Składniki, które będą potrzebne: 2 plasterki cebuli, 350 g ugotowanego i mielonego mięsa z kurczaka, sól, pieprz, oraz łyżka masła do podsmażenia. Często wykorzystuję pozostałe po obiedzie mięso. Na początek na patelni z masłem podsmaż cebulę na złoto. Następnie dodaj mielone mięso, a potem całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie nakładaj na naleśniki i zwijaj je. Podawaj gotowe naleśniki z mięsnym nadzieniem z jasnym sosem lub odrobiną śmietany.

 

Nadzienie z jaj.

Składniki, które będą potrzebne: 6 ugotowanych na twardo jajek, szczypiorek, majonez lub śmietana, pieprz i sól. Ten farsz jest niezwykle prosty do przygotowania. W misce połącz drobno pokrojone jajka z drobno pokrojonym szczypiorkiem, następnie dodaj sól, pieprz i trochę majonezu. Całość dokładnie wymieszaj, a potem nakładaj na uprzednio usmażone naleśniki. Przed podaniem sprawdź, czy jest wystarczająco doprawione. Jako dodatek do nadzienia można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koper.

 

Nadzienie grzybowe.

Składniki, które będą potrzebne: cebula, pół kg pieczarek, 2 łyżki mąki, olej do smażenia, 1,5 szklanki mleka i dwie łyżki śmietany. Najpierw obierz cebulę, pokrój ją drobno i podsmaż na złoto na patelni z odrobiną oleju. Po kilku minutach dodaj pokrojone pieczarki. Na patelnię dodaj mleko, śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Gotowe nadzienie nakładaj na naleśniki i posyp startym serem. Smacznego!

 

Nadzienie brokułowo-serowe.

Składniki, które będą potrzebne: 50 g startego parmezanu, sól, brokuły i 50 g starego sera cheddar. Smak tego nadzienia nie każdemu przypadnie do gustu. Zamiast brokułów można użyć cukinii lub szpinaku. W osolonej wodzie ugotuj przez 2 minuty różyczki brokułu. W małym garnuszku podgrzewaj śmietanę i dodaj ser, mieszaj, aż składniki się połączą. Ostudzone różyczki brokułu nałóż na naleśniki i polej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp starym serem.

 

Nadzienie z orzechów włoskich.

Składniki, które będą potrzebne: 100 g zmielonych orzechów włoskich, pół litra mleka, łyżka mąki, 120 g cukru i 100 g masła. To nadzienie na pewno zasmakuje każdemu łasuchowi. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć orzechów ziemnych lub laskowych. W garnku zagotuj mleko, dodaj zmielone orzechy i mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw, aby ostygło. Gdy masa ostygnie, dodaj miękkie masło. Dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Tak przygotowane nadzienie nakładaj na świeżo usmażone naleśniki.

 

 

Które nadzienie najbardziej Cię kusi? Które wypróbujesz jako pierwsze? Podziel się z nami, które nadzienie najbardziej przypadło do gustu Tobie i Twojej rodzinie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!