Smak mile zaskoczył mnie i gości – Proste i szybkie w wykonaniu twarogowe ciasteczka – 15 min i gotowe.

Ekspresowe, apetycznie pachnące i pełne smaku – takie właśnie są te proste i szybkie w wykonaniu twarogowe ciasteczka.

Do ich przygotowania można wykorzystać niemal dowolne dodatki – zaproponowane w przepisie rodzynki lub inne, ulubione składniki, takie jak np. wiórki kokosowe, suszona żurawina czy kawałki gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.

Dzieci bez wątpienia będą zachwycone, jeśli poprosisz je o pomoc w przygotowaniu słodkości, a szczególnie jeśli pozwolisz im wybrać dodatki, kształtować ciasteczka za pomocą foremek czy dekorować gotowe wypieki kolorowym lukrem.

Same ciasteczka z kolei będą świetną propozycją na deser, słodką przekąskę czy podwieczorek, podane ze szklanką mleka czy też do herbaty. Nie można się im oprzeć!

Składniki

  • jajka – 2 szt.
  • cukier – 3 łyżki
  • sól – szczypta
  • twaróg – 400 g
  • miękkie masło – 20 g
  • mąka pszenna – pół szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • rodzynki – 40 g
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

W misce utrzyj jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodaj twaróg i masło, po czym połącz składniki. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksuj wszystko razem do otrzymania jednolitej masy. Dorzuć rodzynki (lub inne, wybrane przez siebie dodatki) i wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Formuj ciasteczka za pomocą łyżki lub specjalnych foremek i układaj na blasze w niewielkich odstępach. Piecz ciasteczka przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym uprzednio do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Ostudzone ciasteczka posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem – wykonasz go poprzez wymieszanie soku z cytryny z cukrem pudrem (możesz dodać również odrobinę barwnika spożywczego, by ciasteczka wyróżniały się apetycznie kolorowym lukrem).

Smacznego!

error: Content is protected !!