Tradycyjny śledź w oleju z dodatkiem cebulki – szybko się robi i równie szybko znika ze stołu!

Tradycyjny śledź w oleju z dodatkiem cebulki jest uwielbiany praktycznie przez wszystkich.

Już nie trzeba kupować gotowych w sklepie. Bowiem wystarczy zrobić samemu wykorzystując poniższy przepis! Idealnie nadają się one zarówno na święta jak i na co dzień.

Składniki:

  • około 7 matiasów,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki rzepakowego oleju i dodatkowo do zalania śledzi,
  • 4 łyżki octu 10%.

Sposób przygotowania:

Śledzie moczyć w wodzie przez 2 godziny. Po tym czasie wylać wodę i śledzie zalać świeżą z dodatkiem 4 łyżek octu oraz 2 łyżek oleju. Wszystko razem wymieszać i ponownie moczyć ryby przez 2 godziny.

 

 

Dzięki temu śledzie będą bardziej wyraziste w smaku, a octu praktycznie nie odczuje się. Po wyjęciu śledzi, pokroić je na mniejsze kawałki.

Następnie układać je naprzemiennie w słoiku z dodatkiem pokrojonej cebuli w półplasterki. Całość zalać olejem do całkowitego przykrycia składników. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić go do lodówki najlepiej na całą noc, aby składniki „przegryzły się” ze sobą.

Potem są już gotowe do spożycia. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!