Złote roladki z nietypowym nadzieniem. Każda z Was powinna spróbować tych pysznych rarytasów

Czy zastanawialiście się kiedyś ile można przygotować dań wykorzystując fileta z kurczaka?

Oczywiście jest ich niezliczona ilość, przez co można wykazać się dużą kreatywnością wybierając ten produkt w przygotowaniu potraw. Największym plusem filetów z kurczaka (i w głównej mierze całego mięsa drobiowego) jest zawartość łatwego w przyswajaniu białka, a przy tym stając się jednym z najchudszych gatunków mięsa.

Szybki czas obróbki termicznej i szeroki wachlarz wykorzystania (m.in jako przekąska, danie główne,  czy dodatek do sałatek) sprawia, że filety z kurczaka cieszą się niezmiennie ogromną popularnością.

Na starcie będziecie potrzebować kartki i długopisu? Dlaczego?

Bo to właśnie jeden z tych przepisów, do których wraca się z przyjemnością i gwarantuję, że na stałe zagości w Waszej kuchni. Roladki z kurczaka z nietypowym nadzieniem z warzyw, roztopionym serem i orzechami włoskimi sprawią, że ich smak na długo pozostanie w pamięci niejednego gościa.

Składniki: 

  • 500g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 100g sera topionego w bloku
  • 40g orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności umyj fileta z kurczaka, następnie pokrój na mniejsze części. Rozbij mięso delikatnie tłuczkiem, pamiętając by nie doprowadzić do rozerwania struktury mięsa. Dodaj sól i pieprz.

Cebulę obierz i posiekaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew. W rondlu rozgrzej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i smaż kilka minut, później dodaj marchew i gotuj do miękkości. Dopraw warzywa do smaku.

Ser topiony pokrój na małe kosteczki, a następnie dodaj do warzyw stale mieszając, aż masa dobrze się połączy ze sobą. Całość przenieś do dużej miski, ostudź. Orzechy drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników.

 

 

Całość wymieszaj. Przygotowaną masę  nakładaj po łyżce na samym skraju fileta. Zwiń ciasno w rolkę. Tą czynność powtarzaj do czasu wykorzystania wszystkich składników.

Przygotowane mięso zanurzaj w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż roladki z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym – aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe! Podawaj je ze swoimi ulubionymi składnikami np. sos żurawinowy i ziemniaczki pieczone, surówka wiosenna. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!