Uniwersalne ciasto na pierogi – Emerytowany kucharz zdradził przepis – zawsze wychodzą doskonale

Ten przepis na pierogi polecił mi zawody kucharz. Z każdy razem ciasto na pierogi z tego przepisu wychodzi idealnie.

Jest szybki i prosty. Pierogi są wyśmienite. Wystarczy przygotować wybrany farsz na pierogi według preferencji.
Ciasto jest bardzo elastyczne i delikatne. Do jego wykonanie potrzebna jest tylko mąka i woda.

Przygotowanie:

Stolnicę lub blat należy obsypać mąką. Wysypujemy mąkę i tworzymy z niej kopiec. Na środku robimy dziurkę. Należy zagotować wodę, następnie trzeba ją odstawić na chwilę do przestygnięcia.

Woda musi wciąż gorąca, ale nie wrząca. Wodę dolewamy do mąki, do momentu, aż ¾ mąki kopca mąki połączy się z wodą. Dolewamy odrobinę oliwy i zagniatamy ciasto.

Jeśli ciasto jest zbyt lekkie, można dodać więcej mąki. Kiedy ciasto będzie już wyrobione, na stół wsypujemy odrobinę mąki i wałkujemy na ciastko na cienkie placki.

 

 

Powstały placek dzielimy na prostokątny o wymiarach 4 cm na 5 cm. Kształt i wielkość może dopasować samemu. Jeśli ciasto jest gotowe, możemy przygotować ulubione farsz. Smacznego!

Podziel się tym idealnym przepisem na ciasto na pierogi ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!