Zrazy mojej babci bezwarunkowo są najlepsze. Każdy musi spróbować. Smakują obłędnie.

W kulinarnym świecie istnieją składniki, które są gwarancją udanego obiadu. Do takich składników należy mięso wieprzowe. Z dodatkiem śliwek lub pomarańczy zawsze będzie pyszne, soczyste i pachnące.

Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie grzybów. Z ich dodatkiem, z ziemniakami lub makaronem, nasyci każdego głodomora. Polana sosem słodko-kwaśnym gwarantuje prawdziwą ucztę kulinarną.

Zapraszam na przepis mojej babci na zrazy wieprzowe z serem i ogórkiem kiszonym! Idealne, by najeść się do syta i ucieszyć podniebienie.

 

Potrzebne będą:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 100-130 g twardego sera żółtego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz (czarny mielony) do smaku

Jak przygotować zrazy wieprzowe?

Mięso umyj i osusz. Pokrój na kawałki (powinny być cienkie). Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Posyp mięso pieprzem i pokrop sokiem z cytryny. Przełóż do miski i pozostaw na pół godziny. Po tym czasie posól mięso. W międzyczasie pokrój ogórki kiszone – każdy na 4 części, a ser na małe kawałki.

Połóż kawałek mięsa na desce do krojenia. Na brzegu zraza ułóż plasterek ogórka i trochę sera. Zwiń mięso w rulon i zwiąż nitką, by nadzienie nie wypadło. Jeśli wolisz, możesz zamiast nitki użyć wykałaczek do zabezpieczenia brzegów. Powtórz czynność ze wszystkimi kawałkami wieprzowiny.

Umieść zrazy w żaroodpornym naczyniu. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz zrazy przez ok. 12 minut. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!