Dzięki tym trikom duszona kapusta wychodzi przepysznie. Kilka ważnych wskazówek.

W domu, pokrój warzywa, podsmaż marchewkę i cebulę na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Proces powinien trwać około pięciu minut, zależy nam na uzyskaniu złotego koloru warzyw. Dodaj pokrojoną kapustę i smaż kolejne pięć minut, następnie dodaj trochę wody oraz pomidory lub pomidorową pastę.

W przypadku młodej kapusty, duszenie nie powinno zająć dłużej niż piętnaście minut, innej uduszenie może zająć nawet czterdzieści minut.

Gotowe dania możesz podawać z dodatkiem śmietany, najlepiej kwaśnej, oraz ziół. Będzie pyszna na zimno i na ciepło.

Kapusta Czerwona

Wybór tego rodzaju kapusty zacznij od sprawdzenia koloru liści, powinny być jasno fioletowego koloru. Nie wybieraj miękkich okazów, ich jakość nie będzie zadowalająca.

W przypadku czerwonej kapusty, wzbogacanie jej o inne warzywa jest zbędne. Najprościej i najsmaczniej będzie, jeśli pokroisz kapustę i udusisz ją z samymi przyprawami, np. solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodaj też łyżkę octu i trochę oleju. Ewentualnie możesz się zdecydować na dodanie pomidorów, pasty pomidorowej, octu ryżowego lub jabłkowego oraz odrobiny cukru.

Opcjonalnie możesz posolić kapustę dopiero dziesięć minut przed końcem duszenia. Smacznego!

2 of 2Czytaj dalej
Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!