Makowiec z twarogiem – najlepszy przepis jaki znam. To ciasto skusi każdego łasucha

Przygotuj mały garnek, do którego wlej mleko, a następnie wsyp do niego mak, cukier oraz masło. Całość dokładnie wymieszaj, do powstania jednolitej masy. Zawartość garnka podgrzewaj na średniej wielkości ogniu cały czas mieszając, doprowadzając masę do wrzenia.

 

 

Do tak przygotowanej masy dodaj kaszę mannę.

Ważne jest, aby nie wsypać od razu całości, lecz dodawać ją porcjami w niewielkich odstępach czasu (cały czas mieszając). Po dodaniu ostatniej porcji, masę jeszcze raz dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia na ok. 20 minut.

 

 

W osobnym naczyniu – może być miska lub drugi garnek – połącz ze sobą i zmieszaj przygotowany twaróg oraz jajko i przypraw masę szczyptą soli dla smaku.

 

 

Do naczynia dodaj przyrządzoną wcześniej masę makową, a całość dokładnie zblenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Use your ← → (arrow) keys to browse

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!