Przepyszne, solone pomidorki pomidorki – smak lata w ciągu zimy. lepiej przygotuj więcej słoików, bo znikają szybko!

Zapewnij sobie smak lata w ciągu zimy i już dziś przygotuj przepyszne, solone pomidorki.

Przepis jest niezwykle prosty, a dzięki temu zyskasz fantastyczny dodatek do zup, sałatek, dań głównych czy jako przekąskę.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soli
  • liść chrzanu
  • koper, pietrucha

 

Przygotowanie:

Do przyrządzenia tej potrawy wybierz średniej wielkości pomidory, najlepiej jeszcze niedojrzałe. Przy użyciu wykałaczki wykonaj kilku nakłuć w pobliżu miejsca, gdzie były łodygi.

Pomidorki umyj i umieść w słoikach. Do zimnej wody wsyp porcję cukru, sól i mieszaj do rozpuszczenia. Taką mieszankę rozlej do słoików.

Główkę czosnku podziel na ząbki, każdy obierz i przekrój na pół. Wrzuć po kilka połówek do słoików. Dodaj także po liściu chrzanu, koper i pietruszkę. Jeśli lubisz pikantną wersję, możesz włożyć do naczynia także odrobinę ostrej papryczki.

 

 

Słoiki zakręć i odstaw na 10-14 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie pomidorki będą gotowe do spożycia lub do dalszego przechowywania, by skorzystać z warzyw na inne okazje.

Tę doskonałą przekąskę możesz przygotowywać również latem, kiedy trwa sezon na pomidory, wówczas ich smak będzie jeszcze lepszy! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!